Enkel potatissallad med linser, salladsärtor och basilika - Live Slow Run Far

Enkel potatissallad med linser, salladsärtor och basilika

Potatissallader i olika former ersätter soppor och grytor som vår kylskåpsrensarmat på sommaren. Mer eller mindre allt kan åka i, och det blir en näringsrik och smarrig rätt varenda gång med enkla tillbehör och smaksättningar. Den här versionen är så enkel som den kan bli (dock uppmuntras förstås att man byter ut ingredienser mot vad man har hemma) och svängs ihop på ungefär lika lång tid som färskpotatis tar att koka.

Vi blev så otroligt glada när vi nyligen upptäckte Nordisk Råvara, ett företag som säljer och verkar för svenskodlade baljväxter (samt quinoa) som har odlats varsamt och med omtanke gentemot Moder Jord. Linserna som vi använde här kallas “Gröna linser” (Anicia), som också är kända som franska eller puylinser. Dessa faller inte isär utan behåller sin form, och ger underbart tuggmotstånd, vilket gör att vi ofta kallar dem vår favorit bland baljväxterna. Att nu kunna köpa KRAV-märkta och svenska gröna linser är så roligt, och vi var hur nöjda som helst efter första smakprovet. Detta beröm är inte resultatet av ett samarbete av något slag, utan bara vår genuint positiva feedback som vi hoppas kan gynna ett företag som verkar ha något riktigt, riktigt bra på gång.

… och så tillbaka till salladen i fråga. Vi äter gärna rätter likt denna med någon form av grönsaksbiff vid sidan av, som t.ex. dessa Biffar på gula ärter eller dessa Zucchinibiffar. Men med tanke på att receptet innehåller såväl potatis som linser och grönsaker så kan man ju go crazy och kalla det hela en komplett måltid redan där – vilken bonus! Hoppas att ni kommer tycka om den!

For recipe in English, click here: Simple Potato Salad with Lentils, Sugar Snaps and Basil

6 portioner

Potatissallad

1 kg fast potatis
250 g (~2 3/4 dl) gröna eller svarta linser
300 g sockerärtor
100 g färsk lökblast (från ~4 st färska lökar), tunt skuren
2 st medelstora morötter (~185 g), skurna i slantar

Dressing

1 1/2 dl basilika
1 dl valfri majonnäs
1/2 dl valfri yoghurt
1 tsk salt
Svartpeppar

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills precis klar (kontrollera ofta med en gaffel). Häll av vattnet och sätt åt sidan att svalna.
  2. Under tiden, koka linserna enligt förpackningens instruktioner. Konsistensen ska vara fast, inte mosig. Häll av ev. vatten och sätt åt sidan.
  3. Lägg sockerärtor, lök och morötter i en stor skål. Skär potatisen i kvartar (om stora, halvera igen) och blanda ner, tillsammans med linserna. Rör ihop.
  4. Lägg basilika, majonnäs och yoghurt i en skål och mixa helt slätt med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll dressingen över salladen och blanda väl. Servera direkt eller förvara i kylen till senare.


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top