Färskpotatissallad med rädisor, sockerärtor och dill - Live Slow Run Far

Färskpotatissallad med rädisor, sockerärtor och dill

Den ultimata sommarrätten får vi väl ändå kalla den, potatissalladen? På midsommaraftons buffébord, som del av en picknick eller som en enkel lunch nere på bryggan – här går den i alla fall hem jämt. Det är nästan som att soppor och grytor ersätts av just potatissallad på sommaren, i egenskap av en sådan där rätt som en kan slänga ner lite vad som helst i och det blir gott oavsett, utöver de uppenbara fördelarna att det är lätt att ta med och är en komplett måltid i sig själv.

Vi gillar att röra ner någon form av baljväxt och ett par olika grönsaker – utöver själva potatisen – och sedan toppar vi med någon slags dressing. Ibland kör vi på vinägrett-stuket, ibland något mer krämigt. Här har vi valt det senare, och hoppas att ni kommer gilla den busenkla men ljuvliga (och vackert gröna) dressingen nedan.

Vad gäller utbyte av ingredienser så kan en verkligen använda vilka grönsaker som helst – men det är trevligt om det finns något krispigt däri – och alla slags bönor fungerar fint. Vi älskar hur mjuka och krämiga de små vita bönorna är, men det är bara en personlig preferens. Linser är också goda i potatissallader, vilket vi pratar mer om i denna enkla potatissallad med linser, salladsärtor och basilika.

Ett annat kul sätt att äta potatissallad på är förstås att använda den som fyllning i wraps. Det är precis det vi gör i detta recept på wraps med potatissallad och grönkål, och vi erkänner villigt att det var vår go to-lunch hela förra sommaren. Det är för övrigt helt galet att tänka på att vi då hade en pytteliten bebis och att vi nu har en vild 1-åring! Tiden springer verkligen iväg.

For recipe in English, click here: Summer Potato Salad with Radishes, Sugar Snaps and Dill

4 st. portioner som huvudrätt
Total tillagningstid: 30 min

Ingredienser

1 kg färskpotatis
1 st. knippe rädisor (250 g), kvartade
150 g socker- eller salladsärtor, halverade
300 ml kokta vita bönor (230 g)
1/2 rödlök (50 g), halverad och skuren i tunna strimlor

Dillmajonnäs*

2 msk kikärtsspad (OBS: utan salt)
1/2 tsk dijonsenap
1 tsk äppelcidervinäger
1 dl neutral olja
3/4 dl hackad dill
1/4 tsk salt

Gör så här

  1. Koka potatisen al dente (ca 15 min men kolla ofta med en gaffel). Häll av vattnet och låt svalna.
  2. Dillmajonnäsen: mixa kikärtsspad, dijonsenap och äppelcidervinäger med en stavmixer. Mixa i ca 1 min, då det bör ha blivit lite skummigt. Tillsätt sedan oljan väldigt långsamt, allt medan du fortsätter mixa. Det ska ta ca 1-2 min att tillsätta oljan, och mot slutet ska majonnäsen börja tjockna. Tillsätt därefter hackad dill och salt och mixa igen. Smaka av med eventuellt mer salt.
  3. Kvarta potatisen (om stora, skär i mindre bitar än så). Blanda samman potatis, rädisor, ärtor, vita bönor, rödlök och dillmajonnäs. Servera direkt eller ställ in i kylen till senare.

*Fritt fram att använda 1 dl färdig majonnäs och sedan bara tillsätta hackad dill.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top