Flapjacks med äpple, kanel och hasselnötter - Live Slow Run Far

Flapjacks med äpple, kanel och hasselnötter

Även fast vi egentligen alltid tyckt om att laga mat från grunden och göra mycket själva så var det inte förrän vi flyttade till vår älskade lilla ö långt bort från det mesta som vi på allvar äntrade DIY-land. Flytten innebar ju dessutom att vi plötsligt hade mycket mer tid till vårt förfogande och riktigt kunde hänge oss. Idag köper vi inte särskilt mycket som har mer än en ingrediens (givetvis finns undantag – det är inte så att vi t.ex. gör vår egen senap) och att laga och baka det mesta från grunden är det nya normala. Och kanske ännu viktigare: otroligt roligt!

Dessa flapjacks är i stort sett en ny smakvariant på vårt ursprungliga (och populära!) recept Flapjacks med jordnötssmör och choklad. Vi älskar den korta ingredienslistan och det faktum att man svänger ihop dem så snabbt, och kände oss inspirerade att experimentera fram en ny version. Klassikern äpple, kanel och hasselnöt vann i slutändan och vi hoppas dessa får följa med er på allehanda utomhusäventyr framöver. Lycka till!

For recipe in English, click here: No-Bake Apple Cinnamon Granola Bars

8 st. bars
Total tillagningstid: 20 min + tid att stelna

Ingredienser

1 1/2 dl naturella hasselnötter (60 g)
2 dl havregryn (80 g)
2 tsk kanel
2 dl hackade torkade äppelskivor (80 g)
1 dl saltat jordnötssmör (125 g)
1/2 dl ljus sirap (60 g)
1-2 tsk vatten

Gör så här

  1. Rosta hasselnötterna i en stekpanna på medelhög värme tills skalen börjar släppa och nötterna börjar få lite färg. Stäng av värmen och gnugga sedan bort skalen med hjälp av en kökshandduk (lägg nötterna på handduken, nyp ihop till en ”säck” och massera från utsidan). Grovhacka sedan nötterna och lägg i en medelstor skål.
  2. Tillsätt havregryn, kanel och hackade torkade äppelbitar. Blanda väl.
  3. Rör samman sirap och jordnötssmör i en separat mindre skål. Om det är svårt att röra löser 30 sek i mikron förmodligen problemet.
  4. Tillsätt sirapsblandningen till skålen med torra ingredienser. Rör om ordentligt så att allt blandas väl (vi använder ofta händerna). Tillsätt 1-2 tsk vatten om massan känns för torr och inte riktigt går ihop.
  5. Häll ut smeten i en brödform med bakplåtspapper, och se till att trycka till så att det bildas en kompakt “kaka” av alltihop.
  6. Låt stå i kylen minst ett par timmar innan du skär upp bitar. De kan sedan förvaras i kylen i upp till en vecka och i frysen i flera månader.
  7. För att ta med på utflykt eller i väskan – slå in bitarna i bakplåts/smörgåspapper och vrid om ändarna (tänk en karamell) och packa ner.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

2 thoughts on “Flapjacks med äpple, kanel och hasselnötter”

  1. Allergic to peanuts …. And of course peanut butter/ with what can I replace it ? And hazelnuts are hard to find in Spain…. Any suggestions?

    1. I’d suggest almond butter instead of PB, and really any nut/seed instead of the hazelnuts – walnuts, almonds, sunflower or pumpkin seeds… You can’t go wrong with one of those! Good Iuck and hope you’ll like them!

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top