Krämig vegansk pasta med broccoli - Live Slow Run Far

Krämig pasta med broccoli

Pasta med broccoli på en tallrik.

For recipe in English, click here: Creamy Broccoli Pasta

När vi började laga helt växtbaserat mer och mer var vi definitivt blåbär när det kom till de där tricksen och smarta skafferivarorna som man ofta ser i sådana recept. Tre år senare och läget har förändrats rejält – nu är våra skåp fyllda med näringsjäst, kikärtsmjöl, krossade linfrön, havremjölk osv – och växtbaserad mat har blivit vår nya norm, med något undantag här och där. Men en växtbaserad, ostig, krämig pastasås gjord på ovan nämnda skafferivaror? Nej, det trodde vi inte var möjligt – eller åtminstone inte förrän vi började experimentera, i alla fall.

Vi mixar ofta vita bönor och havremjölk för en krämig, lite gräddig blandning att röra ner i soppor (som t.ex. i dessa Snabb och krämig grön ärtsoppa och Broccoli- och potatissoppa med timjankrutonger), och det är därifrån inspirationen till receptet här nedan kommer. Lägg därtill en önskan om att dela ytterligare ett recept med broccoli den här hösten och faktumet att broccoli- och ostsoppa är en höjdare… och idén om en krämig, ostig, vegansk pastarätt med broccoli var född. Processen är enkel, resultatet alldeles ljuvligt comforting. Hörrni allihopa – testa det här. Det är grymt. Och som Mike förstås säger: ”man märker inte ens att det är nyttigt”.

4 st portioner
Total tillagningstid: 40 min

Ingredienser

Krämig bönsås

460 g kokta vita bönor (6 dl)
2 dl havredryck
4 msk olivolja
3 msk näringsjäst
1 1/2 msk vitvinsvinäger
3 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
Generöst med svartpeppar
En nypa red pepper flakes

Pasta

400 g pasta
2 st broccolihuvuden (500 g), skurna i buketter + stammen skivad
2 st vitlöksklyftor, hackade
En nypa red pepper flakes
Olivolja
1 dl pastavatten
1 dl pumpafrön, rostade (till serving – gott men inte nödvändigt)

Gör så här

  1. Börja med såsen. Mixa samtliga ingredienser helt slätt, antingen med en stavmixer eller i matberedare. Sätt åt sidan.  
  2. Koka pastan enligt förpackningens instruktioner. Spara 1 dl av pastavattnet, häll av resten och häll tillbaka pastan i kastrullen.
  3. Medan pastan kokar: fräs broccoli, vitlök och red pepper flakes i en skvätt olivolja på medelvärme. Stek i ca 5-10 min, tills broccolin mjuknat något.
  4. Blanda ner broccolin, såsen och pastavattnet i kastrullen med pasta och rör om väl.
  5. Toppa med pumpafrön och servera direkt.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top