Mjukt tunnbröd i stekpanna

Tunnbröd i en panna på ett bord.

För oss är tunnbröd det perfekta lunch- och utflyktsbrödet. Påläggen/fyllningarna går att variera i all oändlighet, rullarna är otroligt packvänliga och så är det förstås väldigt mättande och bra – vilket är extra uppskattat om en är ute och åker längdskidor eller vandrar.

Och för de som aldrig har gett sig på att baka eget tunnbröd: nöjdhetsfaktorn när en ser den där härliga traven med sådär perfekt operfekta rundlar växa bredvid den heta, torra stekpannan är skyhög. Ja, processen tar en liten stund eftersom de måste gräddas en och en på spisen, men vi tycker att det är närmast meditativt. Hur ofta finner vi oss mitt uppe i en sådan lugnande, harmonisk aktivitet som tunnbrödsvändande? Att se till att ingen stress är inblandad och att tillräckligt med tid satts åt sidan är två viktiga framgångsfaktorer förstås, och vi lär oss på det temat hela tiden. Vad är det med oss människor och vilja skynda på allt hela tiden? Varför tycks vi alltid ha bråttom?

Hur som helst, ända sedan vi bestämde oss för att försöka baka allt vårt eget (mjuka) bröd i år så har vi jobbat på att utveckla ett idiotsäkert tunnbrödsrecept – och nu är det här! Vad gäller mjölsorterna så älskar vi kombination vete- och kornmjöl, och det sistnämnda är faktiskt sorten som traditionellt använts för norrländskt tunnbröd. Om du har annat mjöl hemma så kan du i stort sett byta ut och ersätta lite som du vill, så länge som mängderna är desamma. Och innan vi släpper iväg dig: ett par ord om jäst. Vi använder vanligtvis torrjäst eftersom det är mer praktiskt för oss att ha hemma – vi gör nämligen bara ett par storhandlingar i månaden och hoppar inte in på affären titt som tätt. Färsk jäst håller visserligen en bra stund, men för att vara på den säkra sidan bunkrar vi hellre upp med torrjästpåsar. Med det sagt, så kan du absolut använda färsk om det är vad som finns hemma. I så fall, smula 1/2 paket jäst i en bunke, och häll på blandningen av rapsolja och havredryck när den är 37ºC och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt därefter de torra ingredienserna och följ sedan instruktionerna nedan från steg 3. Och eftersom tunnbröd smakar bäst pinfärskt, så fryser vi in dem så snart de har svalnat.

For recipe in English, click here: Swedish Flatbread (Tunnbröd)

20 st. tunnbröd

Ingredienser

10 dl vetemjöl (~600 g)
6 dl kornmjöl (~360 g)
1/2 dl socker
1/2 påse torrjäst (~7 g)
1 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl rapsolja
6 dl havredryck

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser (inklusive jästen) i en bunke, men spara 2 dl vetemjöl till utbakningen.
  2. Rör ihop rapsolja och havredryck i en kastrull, och värm till 37ºC. Häll sedan blandningen i en stor bunke, och tillsätt de torra ingredienserna, lite i taget. Rör ihop ordentligt. 
  3. Tippa ut degen på en mjölad yta och knåda i 10 min. Tillsätt resterande 2 dl vetemjöl om degen är för lös.
  4. Lägg degen tillbaka i bunken, täck med en kökshandduk och låt jäsa (företrädesvis på en varm plats) i 1 h.
  5. Tippa sedan återigen ut degen på en mjölad yta och knåda i ca 30 sek. Dela degen i 20 bitar och låt alla utom en ligga under en kökshandduk. Kavla ut det första brödet till en cirkel med en vanlig kavel, och avsluta med att använda en naggad, för att få till de små hålen (en gaffel går bra om du inte har en naggad kavel). Grädda därefter rundeln i en torr stekpanna på medelhög värme, ca 2 min per sida. Upprepa proceduren tills alla bröd har gräddats.

  Share this post!


Några fler brödfavoriter


Senaste recept

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top