Vegansk fudge - grundrecept - Live Slow Run Far

Vegansk fudge – grundrecept

Vår lilla utmaning i form av att veganisera traditionellt julgodis fortsätter, och hurra vad både roligt och förvånansvärt enkelt det är. Förra årets chokladtryfflar (med svarta bönor som gömmer sig i smeten) var en lika stor succé bland er som hemma hos oss, och nu är turen så alltså framme vid drottningen av gräddiga sötsaker: fudge. Som de stora fans av havregrädde som vi har gått och blivit så kändes det som att vi nästan var tvungna att testa att göra fudge på just det. Och kan ni förstå att det blev så jäkla bra? Det kunde inte vi först, men efter tillräckligt många bitar började det att sjunka in, så att säga.

Fudge är ett av de roligaste julgodissorterna att göra, tycker vi, eftersom de 1. blir till en himla fin julklapp eller gå bort-present och 2. kan smaksättas på så många olika sätt. Nu råkar vi vara tämligen lojala till den ”neutrala” (egentligen inte neutral alls, men i brist på bättre ord) varianten som basreceptet nedan ger, men andra smaksättningar som står högt i kurs hos oss är choklad, pepparmintschoklad och hasselnötter. Vi har såklart inkluderat en massa förslag i receptet, så det är upp till var och en att hitta de egna favoriterna. Okej, dags att julstöka!

For recipe in English, click here: Vegan Fudge

1 st form om 20×10 cm
Total tillagningstid: 1 h 30 min+ tid till avsvalning

Ingredienser

3 dl havregrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 krm salt

Förslag på smaksättningar

Choklad – 100 g choklad
Mintchoklad – 100 g choklad + 1 tsp pepparmintsarom 
Vanilj – 1 tsk vaniljarom
Lakrits – 2 msk lakritspulver
Rostade nötter – 1 dl rostade och hackade hasselnötter, valnötter eller mandlar

Observera: Det här receptet är baserat på havregrädde. Andra växtbaserade gräddsubstitut samt vanlig grädde bör rimligen fungera bra också, men vi har inte testat dessa.

Gör så här

  1. Rör samman havregrädde, socker och sirap i en medelstor kastrull. Låt sjuda upp på medelvärme utan omrörning. Ha ett öga på spisen så att det inte kokar över.
  2. Sjud tills temperaturen mäter 119°C, och rör om då och då. Det tar vanligtvis mellan 1 h och 1 h 30 min till rätt temperatur är nådd.
  3. Ta kastrullen från värmen och låt svalna i ca 10 min utan att röra om. Tillsätt sedan salt och eventuell/a smaksättning/ar. Rör om ganska kraftfullt i ca 7 min. Smeten ska börja anta ett mer matt utseende mot slutet. Om du har haft i några smaksättningar kommer smeten bli matt snabbare, och du behöver inte röra lika länge.
  4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form och låt svalna till rumstemperatur (det tar ca 3-4 h). Skär därefter i bitar. Kan sedan förvaras i kylen eller i rumstemperatur.

Obs: om fudgesmeten stelnar till och blir smulig/grynig när du tar den från värmen och börjar röra så kan den ha kokat bortom önskad temperatur. Det går dock att lösa enkelt, så ingen fara! Bara tillsätt ytterligare 1/2 dl havregrädde och sätt kastrullen tillbaka på plattan. Låt sjuda upp igen, rör tills smeten har smält ihop och fortsätt sedan från steg 2.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top