Blomkålstacos med Buffalosås - Live Slow Run Far

Blomkålstacos med Buffalosås

Ett till tacorecept? Det kan ni hoppa upp och sätta er på! För så vitt vi vet är det fredagkväll varje vecka vilket innebär ett minimum om 52 tacomiddagar om året, vilket i sin tur betyder att en behöver en rejäl uppsättning recept för att hålla glöden levande. Vi jobbar oss sakta igenom grönsaksutbudet och siktar på att framhäva en särskilt utvald varje gång, och den där gången har turen kommit till blomkål (eller igen, ska sägas, för vi har gjort det en gång tidigare redan). Blomkålens högsäsong är nu, så se till att laga detta recept i höst!

Det är tveklöst så att hela Buffalosåskonceptet (vilket härstammar från staden Buffalo, New York) är betydligt mer välkänt och vanligt i USA än i Sverige (jag hade t.ex. aldrig smakat det innan jag träffade Mike) och det är lika tveklöst så att det kommer med en stark kycklingassociation. Det kommer det garanterat inte att handla om hos oss, förstås – nej, istället har vi här superkrispiga, saftiga och SÅ GODA blomkålsbuketter i strålkastarljuset, tillsammans med vita bönor, knaprig vitkål och en smarrig sås. Bäst ihopsvept i ett tortillabröd och ätet på direkten.

Är du sugen på tacos men får inte feeling av just det här? Då puffar vi gärna och utan hämningar för dessa asiatiska tacos med broccoli och jordnötssås, vår version av veganska “fish” tacos och ett annan variant på blomkålstacos, med majs och chipotlevibbar istället. Trevlig tacokväll!

For recipe in English, click here: Buffalo Cauliflower Tacos

16 st. små tacos
Total tillagningstid: 50 min

Ingredienser

Buffaloblomkål

1 st. stort blomkålshuvud (1.3 kg)
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl vatten
1 1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
4 msk hot sauce
2 msk rapsolja

Sås

1 dl vegansk majonnäs
1 msk citronsaft
1 st. vitlöksklyfta, finhackad
1 msk hackad färsk dill (1 tsk torkad)
1 msk hackad färsk persilja (1 tsk torkad)

Till servering

16 st. små tortillabröd
1/4 vitkålshuvud (300 g), strimlat
460 g kokta vita bönor (6 dl)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225ºC. Skär blomkålshuvudet i buketter, skiva stammen och hacka bladen grovt och lägg alltsammans i en stor skål.
  2. Vispa samman mjöl, vatten, paprikapulver och salt i en liten skål. Häll blandningen över blomkålen och blanda runt ordentligt. Fördela sedan över två ugnsplåtar och sätt in dem i ugnen i 20 min. Byt plats på dem efter halva tiden.
  3. Under tiden, rör ihop hot sauce och rapsolja. Ta sedan ut blomkålen ur ugnen och pensla med hot sauce-blandningen. Sätt in plåtarna i ugnen igen i ca 15-20 min eller tills blomkålen är krispig men inte bränd, och byt återigen plats på dem efter halva tiden.
  4. Rör samman majonnäs, citronjuice, vitlök och örter till såsen. Sätt åt sidan.
  5. Till servering: toppa ett tortillabröd med blomkål, vitkål, vita bönor och en klick sås uppepå. Servera direkt.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top