Vegansk gräddglass (vaniljglass) - Live Slow Run Far

Vegansk gräddglass (vaniljglass)

Vanilj har blivit så mycket “standardsmak” på glass att en nästan glömmer bort att det är en egen. Eller hur? Och även om de flesta kulglasställen har den så känner många av oss att det är ett lite tråkigt val och nästan slöseri. Men det är verkligen inte rättvist av oss! Vaniljglass kan ju verkligen vara bland det godaste som finns om gjord på rätt sätt och av bra grejer – för här är en smak där det lönar sig att satsa på kvalitet… eller rentav hemgjord.

Och vår hemgjorda veganska vaniljglass gör ingen besviken – den är krämig som gräddglass ska vara, precis lagom söt, smakar äkta vanilj och är överlag närmast gudomlig. Vi kommer garanterat göra många satser i sommar och lika ofta snaska i oss dem rakt upp och ner som vi kommer servera dem tillsammans med färska bär eller en smulpaj av något slag. Receptformeln är väldigt lik den vi använder i de väldigt populära recepten på kaffeglass med chokladkross och mintglass med chokladkross, så om du har testat dem kommer det här vara busenkelt. Och har du inte det så har du två andra grymma veganska glassrecept att spana in! Lycka till!

For recipe in English, click here: Vegan Vanilla Ice Cream

4 st. portioner
Total tillagningstid: 30 min plus tid att kallna

Ingredienser

7 1/2 dl havrebaserad grädde (fetthalt 13 %)*
1 1/2 dl socker (127 g)
3 msk potatismjöl
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här

 1. Värm på havregrädden i en medelstor kastrull tills dess att den nästan börjar sjuda. Under tiden, rör ihop socker och potatismjöl i en värmetålig skål.
 2. Häll en liten mängd havregrädde i skålen med socker och potatismjöl, och vispa samman. När det blandats väl, häll på lite till och vispa igen. Upprepa ytterligare ett par gånger, tills ungefär hälften av grädden har tillsatts.
 3. Häll sedan ner socker- och gräddblandningen i kastrullen med kvarvarande grädde och vispa ihop alltsammans. Sätt kastrullen på spisen igen (medelvärme), tillsätt vaniljpulver och vispa konstant i ca 1-2 min, tills smeten tjocknat. Den är klar när den täcker baksidan på en sked utan att rinna av.
 4. Ta kastrullen från plattan och låt kallna i minst fyra timmar. Lägg ett lager plastfolie direkt på ytan medan den svalnar för att undvika att skinn formas.
 5. Kör sedan smeten i din glassmaskin enligt dess instruktioner. Vår tar ca 20 minuter.

*Om du använder en annan typ av växtbaserad grädde med högre fetthalt än 13 %, reducera då volymen och tillsätt vanlig havredryck så att fetthalten i genomsnitt hamnar någonstans kring 13 %. Om du t.ex. använder grädde med 26 % fett, ha då i 3.75 dl av den och 3.75 dl havredryck.

Tips: den här glassen blir väldigt hård om den stått i frysen en längre tid, så ta gärna ut den en stund i förväg och låta tina upp en smula.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

4 thoughts on “Vegansk gräddglass (vaniljglass)”

  1. Sophia & Michael

   Verkligen superenkelt! Och så gott, särskilt i en skål tillsammans med färska jordgubbar 🙂

  1. Sophia & Michael

   Det går absolut, och då gör du så här istället: häll upp ”smeten” i en bytta (när den annars skulle ner i glassmaskinen) och ställ in i frysen. Ta sedan ut den med jämna mellanrum och rör om ordentligt (ju oftare och mer noggrann omrörning, desto bättre), tills dess att glassen fryst samman ordentligt. Lycka till!

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top