Kikärtsgryta med jordnötssmör och pumpa - Live Slow Run Far

Kikärtsgryta med jordnötssmör och pumpa

Nix, inte vårt första recept på en kikärtsgryta. Och inte heller lär det bli det sista. Och nej, vi tröttnar aldrig. Se där – en liten hyllning till kanske världens bästa maträttskoncept. Tack för att vi värms upp när vädret är kyligt. Tack för att vi får massor av näring efter all denna löpning. Tack för den där härliga känslan som riktig och rejäl mat lagad på råvaror ger.

Det finns verkligen inget mer okomplicerat, skafferivänligt, lätt att göra och billigt för plånboken och den här varianten – med mjuka pumpatärningar och smarrig jordnötssmak i strålkastarljuset – kan mycket väl vara på väg att segla upp till självaste toppen på topplistan i detta nu. Perfekt mättande efter en lång dag på språng – och än mer så om serverad med något slags gryn – och kanon att värma på till lunch nästa dag. Precis som de flesta grytor blir även denna nästan ännu bättre dag två och tre.

Om jordnötssmör och jordnötssmak inte känns lockande men däremot en gryta, så är det ett hett tips att spana in denna otroligt enkla och fantastiskt goda kikärtsgryta med curry och palsternacka (vilken också funkar sommartid, men då i skepnad av en zucchini- och kikärtscurry istället), denna minestrone med rotfrukter, linser och grönkål eller kanske denna vegetariska chili med sötpotatis. Alla grymma middagar, alla grymma restluncher. Lycka till!

For recipe in English, click here: Peanut Chickpea Stew with Butternut Squash

4-6 st. portioner
Total tillagningstid: 35 min

Ingredienser

3 st. gula lökar (450 g), hackade
6 st. vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
1 kg butternutpumpa, skuren i 2 cm stora tärningar
7 dl vatten
200 g tomatpuré (12 msk eller 1.8 dl)
1 msk buljongpulver (motsvarar 1 st tärning)
1 tsk malen ingefära
2 dl jordnötssmör med salt (200 g)
460 g kokta kikärtor (6 dl)
300 g färsk svart- eller grönkål, repad och grovhackad, eller 200 g fryst
Rapsolja
Salt
Färsk koriander, finhackad (valfri topping)
Rostade jordnötter (valfri topping)

Gör så här

  1. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull på medelvärme. Fräs lök och 1/2 tsk salt i ca 5 min.
  2. Tillsätt vitlök och fortsätt fräsa i ytterligare 3-4 min. Tillsätt pumpan och rör runt.
  3. Häll på vattnet, tillsätt tomatpuré, buljongpulvret och ingefära och koka upp. Sänk värmen, och sjud tills pumpan börjat mjukna men inte är klar än, ca 10 min.
  4. Under tiden, ta fram en värmetålig skål och lägg jordnötssmör däri. Skopa up 3-4 dl av den heta buljongen i kastrullen och tillsätt till skålen. Rör tills blandningen är helt slät, och tillsätt mer het vätska vid behov. Häll sedan ner skålens innehåll i kastrullen igen och rör om.
  5. Tillsätt kikärtor och svart- eller grönkål. Rör ner bladen lite i taget så att de hinner mjukna och krympa något, annars får de inte plats. Sjud vidare tills dess att soppan tjocknat till en gryta och pumpan mjuknat (ca 5-10 min).
  6. Smaka av med salt. Vi tillsätter vanligtvis 1/4 tsk, men det beror på vilken sorts jordnötssmör och buljong som du använder.
  7. Servera i stora skålar med en valfri nypa färsk koriander och jordnötter på toppen.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top