Click here for post in English: Our (actual) eating habits + what’s in our pantry
“Vad äter ni en vanlig dag?” är en ofta förekommande fråga till oss, och vi fattar! Få saker är väl ändå så roliga som att få se och höra vad andra faktiskt äter (eller det tycker vi, i alla fall). För nog tenderar folk att visa och dela det de är nöjda och glada med att visa? Eller kanske mer sant i vårt fall: det vi kommer ihåg eller har tid att visa och dela. För de allra flesta dagar är tallrikarna tomma innan vi vet ordet av här hemma tack vare den där löparaptiten, och med en energisk 2-åring hoppandes och skuttandes runt benen ligger trots allt fokus på annat än att knäppa inspirerande bilder på det vi strax ska äta till frukost/lunch/middag. Så du hör – ett ordentligt inlägg på temat var på tiden! Vi börjar med vad-vi-äter-en-vanlig-dag-delen och går sedan vidare till det vi tycker om att alltid ha hemma. Det fungerar på sätt och vis också som vår inköpslista, och det är något annat som många av er har sagt att ni är nyfikna på. (Även om vi givetvis inte gör slut och behöver fylla på precis allt varenda gång vi handlar – hej överdos på kryddor, oljor, såser och annat ;))
Vår frukost ser så gott som likadan ut ca 300 dagar om året, och den består naturligtvis av den bästa “rätt” världen någonsin har skådat: havregrynsgröt. Vi använder ekologiska havregryn och hemma hos oss motsvarar 1,5 dl havregryn en vanlig portion. På toppen hamnar allt som oftast äpple skuret i bitar (om inte bärsäsong råder), kanel, solrosfrön, pumpafrön, russin och en sked jordnötssmör. En skvätt havremjölk på det och voila – frukosten är serverad och vi är i himlen. Jag vet att det låter sjukt töntigt men GUD vad jag älskar den där skålen! Den är också ett riktigt näringsmonster – solrosfrön och pumpafrön, till exempel, bidrar tillsammans med rejäla mängder järn, vitamin E och K, flera B-vitaminer, kalium, selen, magnesium, fosfor, protein, kostfibrer och bra fetter. (Det är med andra ord smart att äta frön.)
När det kommer till lunch så hittar vi ett i allra högsta grad säsongsstyrt upplägg. Under ca åtta månader om året (september-april) så har vi grävt efter och hittat guld i rutinen soppa + surdegsbröd. Vi lagar två stora laddningar soppa och bakar surdeg en eller två gånger per vecka, och äter helt enkelt exakt likadan lunch ett par dagar i rad innan vi byter ut… ja, smakprofilen! Vår tomat- och linssoppa med kryddiga solrosfrön, rotsellerisoppa med potatis och timjan, krämiga veganska potatis- och purjolökssoppa och butternutsoppa med krispiga kikärtor hör till våra absoluta favoriter som vi bokstavligen lagar hela tiden.
Men när det vankas maj månad så känner vi inte riktigt för en skål med rykande het soppa direkt påföljande en svettig löprunda längre. Nu går vi över till annan mat som dock också funkar att laga stora satser av, för är det något som vi har konstaterat de senaste åren (och särskilt sedan vi blev föräldrar) så är det att vi älskar (ÄLSKAR) att inte behöva tänka på lunch överhuvudtaget eller spendera någon som helst tid på att tillaga den varenda dag. Så: sommarluncherna stavas SALLADER. Inte en hög med sallat som gör en mätt i ca sju sekunder, utan matiga, mättande sallader som faktiskt gör en tillfredsställd. Vi gör potatissallader ofta (som till exempel en enkel potatissallad med linser, salladsärtor och basilika, färskpotatissallad med rädisor, sockerärtor och dill eller wraps med potatissallad och grönkål), pastasallader med vad vi råkar hitta i kyl och skafferi, och “sallader” mer i stil med denna spenat- och rissallad med koriander och lime och denna matiga spenatsallad med råris och kikärtor som vi tycker himla mycket om.
Ett stort plus här är att alla dessa luncher – soppor såväl som sallader – är enkla att packa ner och ta med, vilket gör tröskeln till vardagsäventyr utomhus precis sådär låg som vi vill ha den.
Den dagliga rutinen läses alltså frukost-löpning-lunch… och så ett rejält mellanmål runt 15-tiden. Aldrig i världshistorien skulle vi klara oss fram till middagen utan att fylla på energiförråden. Och även om vi alltid försöker ha olika ordentliga mellanmål förberedda så blir det minst lika ofta knäckebröd eller majskakor med jordnötssmör, frukt eller en skål med yoghurt. Och de räknas väl egentligen också som ordentliga? Det jag ville säga var väl mest att vi försöker göra laddningar med exempelvis ugnspannkaka med äpple i muffinsform, energibars med dadlar och nötter, supergoda granolabitar och liknande att ha tillhands också.
(Vi har även något vi kallar “dipping”. Det är inte omöjligt att vi förvarar en trave med mörk choklad i en särskild kökslåda – vilken personer på ca två år inte kan se in i eller nå – och dagar då vi behöver något lite extra dyker vi ner däri, bryter av en bit och säger till den andra att vi “dipped”.)
Och nu är vi så framme vid middag.
Målet är alltid att vi ska sitta ner för att äta absolut senast kl 17.30 – gärna 17.00 – men det är lika bra att erkänna att vi äter vid 18 lika ofta som 17. Särskilt under de ljusare månaderna på året! Här försöker vi normalt att laga tillräckligt för två dagar, men vad som faktiskt tillagas är helt och hållet beroende på säsong och vilka grönsaker som finns tillgängliga, antingen hemma i trädgården eller (svenska) i affären. Saker vi inte kompromissar kring, oavsett månad på året, är dock: portionsstorlek (nej, 70 g pasta per person är inte tillräckligt för oss!), energi- och näringstäthet samt smak. Om vi skulle plocka ut 15 favoritrecept när det kommer till middagsmat skulle den listan se ut något så här:
Kryddiga linser med morötter och tahinidressing
Gröna ärtbiffar
Enkla veganska köttbullar på solrosfrön
Kikärtsgryta med jordnötssmör och pumpa
Vegetarisk chili med sötpotatis
Fänkålsgryta med saffran, potatis och purjolök
Zucchini- och kikärtscurry
Krämiga linser med ugnsrostade rotfrukter
Veganska “fish” tacos med panerad rotselleri, vitkål och limesås
Grönkålssallad med sötpotatis och tahini dressing
Enkel grönkålslasagne med linser
Enchiladas med svarta bönor, butternutpumpa och svartkål
Asiatiska tacos med broccoli och jordnötssås
Minestrone med rotfrukter, linser och grönkål
Ljummen lins- och palsternackssallad
Äter vi något efter middagen? Det kan du hoppa upp och sätta dig på. Eller nja, kanske borde vi säga att kvällsmålet är något som kommer och går eller i alla fall har olika skepnader beroende på träningsmängd. Med andra ord äter vi alltid något på kvällen på tuffare träningsdagar (eller faktiskt de fiesta dagar), men beroende på hungerstatus och behov av mer energi kan det där målet se ganska olika ut. Det kan handla om ett äpple med jordnötssmör en kväll, en proppfull yoghurtskål med extra allt en annan kväll och kladdkaka en tredje. För oss handlar det om att lyssna på kroppens signaler och agera därefter – vilket också innefattar att säga ja till ovan nämnda kladdkaka även om det har varit en vilodag. Vi är inte rädda för mat eller några särskilda råvaror eller ingredienser i det här hushållet, utan tycker istället att “allt med måtta” är ett himla bra motto… och att inget enskilt livsmedel är så skadligt för hälsan att en aldrig kan äta det (och tvärtom – att inget livsmedel är så fantastiskt att en kan leva på det och endast det). Här samsas både socker och grönkål, om än i olika mängder.
Det var det. God, bra mat gör livet roligare. Och att välja (majoriteten) av det du äter med omsorg ger en bättre, grönare framtid för oss alla.
Om någon så skulle dyka in i våra skåp och lådor och göra en inventering av vad som finns i vårt hus så skulle de hitta… tja, ganska mycket. Vi hör inte till skaran som har ett paket pasta i skafferiet, utan föredrar överlag fyllda hyllor och alternativen många. Gissningsvis handlar vi mat mer sällan än de flesta – vi brukade göra det månadsvis men har övergått till varannan eller var tredje vecka – och tycker om att planera somliga måltider i detalj (det vill säga välja ut specifika recept på förhand) och att låta andra “bli till” av sådant vi gillar att laga mat med och alltid ser till att ha hemma. En enorm fördel med att äta (mestadels) växtbaserat är att de flesta livsmedel håller väldigt länge. Vi behöver sällan titta på utgångsdatum eller oroa oss för att något ska hinna bli dåligt (frukt och grönsaker undantaget).
Redo att kika in i våra skåpgömmor nu?
Vilken dag som helst hittar du troligtvis följande hemma hos familjen Miracolo:
Torkade baljväxter
Linser (gröna, röda och svarta)
Bönor (svarta, vita och kidney)
Kikärtor
Gula ärtor
Nötter & frön
Solrosfrön
Pumpafrön
Valnötter
Hasselnötter
Sesamfrön
Chiafrön
Jordnötter
Linfrön
Spannmål/gryner
Pasta (spagetti, makaroner, penne och fusilli)
Matvete
Havreris
Havregryn
Mjöl (vete, råg, dinkel, bovete* och korn)
Vetegroddar
Rågkross
Quinoa*
Müsli (hemgjord)
Färsk frukt & grönt
Potatis
Morötter
Vitkål
Lök (gul och röd)
Vitlök
Äpplen
Päron
(Med enorm säsongsvariation rörande allt bortom det listade)
I frysen
Gröna ärtor
Majs
Broccoli
Bladgrönsaker (grönkål, svartkål och spenat)
Örter (dill, persilja, basilika och koriander)
Bär (blåbär, hallon och vinbär)
En salig blandning hembakt mjukt bröd
Kylvaror
Tofu
Bregott/smör (vi alternerar mellan växtbaserat och vanligt)
Havregrädde
Någon slags yoghurt
Annat (vilket tydligen är en del)
Kaffebönor
Te (svart, grönt och ört)
Jordnötssmör
Tahini
Krossade tomater
Havremjölk
Barista-havremjölk
Mörk choklad
Tortillabröd (återstår att bemästra egna)
Knäckebröd
Majskakor
Finncrisp
Russin
Torkade aprikoser
Dadlar
Socker
Sirap (mörk och ljus)
Torrjäst
Kakao
Bakpulver + bikarbonat
Ströbröd
Näringsjäst (ett måste i ett vego-kök)
Kikärtsmjöl (ett annat måste)
Sojasås
Sesamolja
Hot sauce
Citronjuice
Sambal oelek
Chipotlepasta
Grön currypasta
Tomatpuré
Majonnäs
Buljongpulver
Ägg (vi äter ägg ibland)
Rapsolja
Olivolja
Kokosolja
Balsamvinäger
Vitvinsvinäger
Äppelcidervinäger
Kryddor (för många för att ange alla, men vi är aldrig utan salt, svartpeppar, spiskummin, kummin, torkad koriander, rökt paprikapulver, timjan, rosmarin, oregano, curry, chilipulver, ingefära, cayennepeppar, kardemumma och kanel)
*Egentligen inget spannmål, men används på liknande sätt och passar därmed in i kategorin.
Och med allt detta att välja bland är det hyfsat enkelt att äta både bra och varierat samt känna inspiration i köket – även om vi är de första att erkänna att det kan vara svårt även för oss ibland, när tiden har sprungit iväg, allas blodsocker är lägre än lägst och vår lille gosse vill ha mat NU. Ja, vi också för den delen.
Det är allt från oss på detta tema (för stunden, i alla fall) – vi hörs snart igen!
Related Reading
11 Ingredients We Can’t Live Without
Laga god mat på skafferivaror
En guide till klimatsmart veganism
How to Be a Plant Based Athlete
Our Food Philosophy
Share this post!